Orban a făcut această declarație la o conferință organizată la Academia Ungară de Științe cu ocazia marcării a 25 de ani de la Revoluția română în Timișoara. El a apreciat că asemenea acuzații pot fi făcute de cineva care nu a trăit într-o dictatură, dar care invocă „imaginea fantomă a unui dictator”.
McCain a avertizat recent, la Washington, că Ungaria este „o națiune care se află pe punctul de a-și ceda suveranitatea unui dictator neofascist aflat în cârdășie cu Vladimir Putin”.
În 1989 „a fost aprinsă o flacără a cărei lumină a strălucit nu numai în Transilvania, ci în întreaga Românie și Ungarie, scăldând de asemenea Europa acelei vremi în lumină”, a declarat șeful Guvernului ungar.
„Însă, un sfert de secol mai târziu, lumina care a împrăștiat întunericul dictaturii abia se vede uneori… La douăzeci și cinci de ani de la evenimentele din decembrie, mulți de la est de noi nu doresc să accepte că revoluția a pornit dintr-o parohie a Bisericii Reformate, dintr-o comunitate maghiară, aducându-le libertate atât ungurilor, cât și românilor, secuilor și sașilor”, a continuat el.
Evocându-l pe pastorul reformat Laszlo Tokes care a declanșat Revoluția din 1989, Orban a declarat că vorbele „spuse în locuri potrivite au puterile creatoare ale Evangheliei, însă cuvinte spuse în afara unui context au puterea de a distruge”.
„Noi nu am intrat în casa democrației prin aceeași ușă ca ceilalți. Noi am avut intrarea noastră. Această casă, templul democrației, este distinctă de clădirea unui dictator megaloman tocmai pentru că este posibil să intri în ea prin mai multe uși”, a continuat Orban. „Libertatea trebuie să fie trăită nu în sensul egoismului neînfrânat, ci mai degrabă trebuie să servească binele public”, a adăugat el.
Autoritățile române au încercat să-l evacueze pe Tokes din biserica sa, în Timișoara, provocând proteste ce au declanșat Revoluția română, care a răsturnat dictatura lui Nicolae Ceaușescu, scrie MTI.